Saturday, September 18, 2010

10 Bangunan Tertinggi di Dunia

Sedar tak sedar dah 9 Syawal pada hari ini. Aidilfitri dah pun berlalu, jadi ramai yang dah bersiap untuk memulakan sama ada sesi persekolahan, pengajian di universiti mahupun kembali bertugas. Sebelum itu, apa kata kita tambah sedikit pengetahuan am dengan mengetahui apakah 10 bangunan tertinggi di dunia beserta ranking terkini:

No. 1

Burj Khalifa (Burj Dubai, or Dubai Tower), Dubai, UAE.
Binaannya siap pada tahun 2010. Dengan ketinggian 162 tingkat dan 828 m atau 2,717 kaki, bangunan ini menjadi pencakar langit tertinggi di dunia ketika ini mengalahkan bangunan Taipei 101 Tower yang diiktiraf bangunan paling tinggi di dunia sebelum ini. Arkiteknya ialah Skidmore, Owings & Merrill.


No. 2

Taipei 101 Tower, Taipei, Taiwan.
Tahun: 2004, 101 tingkat, 509 meter dan 1,670 kaki. Arkitek: C.Y. Lee & Partner

No. 3

Shanghai World Financial Center, China.
Tahun: 2008, mempunyai 101 tingkat, ketinggian: 492 meter atau 1,614 kaki. Arkitek: Kohn Pedersen Fox.


No. 4

Petronas Towers 1 & 2, Kuala Lumpur, Malaysia.
Siap dibina pada tahun 1998. Mempunyai 88 tingkat dengan ketinggian 452 meter atau 1,483 kaki. Arkiteknya adalah Cesar Pelli.

No. 5

Willis Tower (formerly Sears Tower), Chicago.
Tahun: 1974, mempunyai 110 tingkat dengan ketinggian 442 meter atau 1,450 kaki. Arkitek: Bruce Graham (SOM).

No. 6

Jin Mao Building, Shanghai.
Tahun: 1999, mempunyai 88 tingkat dengan ketinggian 421 meter atau 1,381 kaki. Arkitek: Skidmore, Owings & Merrill
.

No. 7

Two International Finance Centre (IFC), Hong Kong.
Tahun: 2003, mempunyai 88 tingkat dengan ketinggian 414 meter atau 1,362 kaki. Arkitek: Cesar Pelli.

No. 8

CITIC Plaza, China International Trust, Guanzhou.
Tahun: 1997, mempunyai 80 tingkat dengan ketinggian 391 meter atau 1,283 kaki. Arkitek: DLN
.

No. 9

Shun Hing Square, Shenzhen, China.
Tahun: 1996, mempunyai 69 tingkat dengan ketinggian 384 meter atau 1,260 kaki. Arkitek: K.Y. Cheung Design Assc.


No. 10

Empire State Building, New York.
Tahun: 1931, mempunyai 102 tingkat dengan ketinggian 381 meter atau 1,250 kaki. Arkitek: Shreve, Lamb and Harmon.

Friday, September 3, 2010

Perlukah 'Ganyang Malaysia'?

Saya berfikir sejenak selepas melepaskan rindu terhadap emak melalui perbualan telefon. Saya tertanya-tanya mengapa emak begitu berkeras menasihatkan saya agar membatalkan sahaja niat untuk memohon mengikuti program Asia Pacific Pharmaceutical Symposium yang bakal berlangsung di Yogyakarta pada tahun hadapan. Emak kata selain daripada bencana alam yang sering melanda bandar itu, emak bimbang akan ancaman rakyat setempat terhadap para pelajar Malaysia ketika ini.

Setelah menyelak dada akhbar, barulah saya faham akan situasi yang berlaku di negara Indonesia kini. Kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat Malaysia (BENDERA) berkeras melancarkan kempen 'Ganyang Malaysia' sekiranya pemimpin mereka tetap berlembut terhadap tindakan Malaysia yang dikatakan menghina bangsa dan kedaulatan Indonesia. Antara tindakan agresif yang ditunjukkan oleh mereka adalah seperti membaling telur dan ikan masin busuk ke kedutaan Malaysia, mengotorkan Jalur Gemilang dengan telur sebelum dibakar dan dilemparkan bendera yang separuh terbakar itu ke dalam kedutaan Malaysia. Selepas itu mereka mula melancarkan pemboikotan barangan buatan Malaysia dan gerakan 'weeping' rakyat Malaysia yang bersifat keterlaluan.

Persoalannya di sini, apakah rakyat Malaysia secara umumnya berhati busuk untuk menghina kedaulatan Indonesia? Untungkah pihak-pihak yang melancarkan demonstrasi jalanan yang akhirnya berkesudahan membusukkan nama negara? Adakah rakyat Malaysia secara umumnya begitu kejam sebagaimana kejamnya Israel terhadap Palestin? Sesungguhnya 'Ganyang' ini memang tidak masuk akal.

Tindakan seperti ini sungguh tidak matang. Rakyat Indonesia yang terlibat dengan demonstrasi dan ancaman ini begitu membuang masa. Adalah lebih baik jika anda membuat demonstrasi jalanan mengecam tindakan Israel terhadap Palestin dan menunjukkan semangat jihad yang tinggi. Dengan populasi masyarakat Islam antara yang teramai di dunia, perkara seperti ini memang tidak masuk akal. Saya yakin dan percaya kumpulan-kumpulan yang melancarkan 'ganyang' ini diupah oleh pihak yang tidak bertanggungjawab sepertimana yang dinyatakan beberapa individu di negara ini.

Bukan semua rakyat Indonesia berfikiran sempit seperti itu. Realitinya, kumpulan-kumpulan ini yang memalukan rakyat negara mereka. Saya yakin rakyat Indonesia yang bekerja di sini bersikap terbuka dan tidak berfikiran jumud seperti kumpulan-kumpulan itu. Buktinya, masakan pensyarah-pensyarah saya mempunyai kewarganegaraan Indonesia begitu ramah dengan para pelajar Malaysia.

Jika dahulu, isu kesenian dan kebudayaan rakyat Malaysia yang dikatakan diciplak dari keseniaan rakyat Indonesia menjadi isu yang hangat diperkatakan sehingga sesetengah rakyat Indonesia meluahkan rasa benci pada Malaysia. Namun begitu, jika difikir balik tentang asal usul orang Melayu, memang tidak dinafikan asal kita adalah dari negara seberang (Indonesia). Parameswara sendiri datangnya dari kerajaan Srivijaya yang akhirnya menjadi pemerintah Melaka. Jadi tiada alasan mengatakan rakyat Malaysia 'mencuri' kesenian masyarakat Indonesia berdasarkan asal usul. Mana mungkin rakyat Malaysia bebas dari sebarang kebudayaan bercirikan Indonesia sedangkan masyarakat Jawa, Banjar, Bugis dan Minang sudah lama bertapak di sini.

Pada hemat saya, negara Malaysia bukanlah negara yang sombong sehingga tidak mahu menerima pendapat negara lain. Cuma, pemimpin perlulah lebih bersedia dalam menyuarakan sebarang isu dan masalah agar ia dapat menjumpai jalan penyelesaian. Sekali lagi ingin saya katakan, berfikiranlah lebih matang. Jangan wujudkan ancaman sesama saudara seIslam!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...