Friday, April 2, 2010

Denggi oh Denggi

Bulan April 2010 ini dibuka dengan berita sedih. Rakyat Malaysia begitu terasa dengan kehilangan pelawak yang semakin melonjakkan namanya kebelakangan ini, Allahyarham Din Beramboi atau nama sebenarnya Mior Ahmad Fuad Mior Badri yang menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 2 April 2010 jam 12.35 pagi. Kematian beliau disahkan berpunca dari penyakit Dengue Shock Syndrome (DSS). Selain itu, warga Rx Kulliyyah Farmasi IIUM juga dikejutkan dengan pemergian salah seorang senior kami (2nd batch) iaitu Allahyarhamah Zarina Abdul Ghafir yang telah kembali ke rahmatullah kerana menghidap denggi berdarah. Semoga roh mereka ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. Amin.

Beberapa minggu yang lepas juga, salah seorang ahli bilik saya menghidap demam yang mempunyai simptom-simptom wabak denggi. Walau bagaimanapun, Alhamdulillah beliau didapati bebas dari penyakit itu. Namun, disebabkan beberapa kes telah dilaporkan di kawasan perumahan kami, pihak Jabatan Kesihatan Pahang meningkatkan pemeriksaan kawasan kediaman (begitu kerap kebelakangan ini) dan menjalankan aktiviti penyemburan bagi menghalang pembiakan nyamuk Aedes. Terlalu banyak cerita mengenai bahaya denggi ini sebenarnya.

Ramai yang juga telah membuka mata dan memandang serius mengenai perkara ini. Namun, apakah fakta sebenar di sebalik penyakit yang boleh membawa kematian ini? Semester kali ini telah memberikan pendedahan kepada saya tentang penyakit denggi dan virus penyebabnya dalam subjek Microbiology. Berikut adalah maklumat yang saya peroleh berkenaan penyakit ini dan virus penyebabnya:

Flavivirus

Demam denggi adalah disebabkan oleh virus denggi iaitu genus flavivirus (famili flaviviridae) yang dibawa oleh nyamuk Aedes betina. Terdapat dua demam denggi yang begitu serius iaitu Demam Hemoragik Denggi (DHF) dan Sindrom Kejutan Denggi (DSS). Virus ini berada dalam badan pesakit selama 3 hingga 14 hari. Terdapat beberapa petanda dan gejala yang disebabkan oleh penyakit ini. Antaranya ialah demam mengejut, sakit kepala yang teruk, sakit di belakang bebola mata, sakit sendi dan sakit belakang pinggang. Antara lainnya adalah kemunculan bintik-bintik merah pada badan, muntah, sakit perut dan cirit-birit.

Tiada rawatan khusus melainkan terdapat terapi sokongan untuk penyakit ini. Pesakit dikehendaki minum lebih banyak air. Sekiranya pesakit tidak mampu/mahu minum air, air akan dimasukkan ke dalam badan pesakit melalui cecair intravena. Hal ini penting kerana tubuh badan pesakit akan mengalami dehydration atau kekurangan air. Bagi diagnosis penyakit, ujian serologi dan PCR digunakan bagi mengesahkan penyakit denggi. Tiada vaksin untuk pencegahan penyakit ini. Sebaliknya, langkah pencegahan dilakukan dengan mengurangkan vektor nyamuk pembawa virus denggi. Ia boleh dilakukan dengan menghapuskan takungan air.

*Diolah dari laman web wikipedia

2 comments:

  1. sape demam denggi ridzuan? al-fatihah untuk allahyarham din beramboi dan senior ridzuan.

    ReplyDelete
  2. syakirin.. ari tu dy hmpir kne tahan utk tggl di wad.. disyaki denggi. alhamdulillah dh sihat skrg ni. kitorg pon dh pertingktkn pcegahan dr serngan nyamuk.. huhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...