Friday, March 4, 2011

Twitter vs Facebook

Assalamualaikum wbt.

Long time no latest update make me feel to begin telling a story this time. A little leisure make me sometimes feel exhausted n a lil bit busy (rushing mostly) especially with academic progress in this campus. when it's over, then i used to have the time with this what so called blogging.

Ok, kali ni nak bercerita tentang aplikasi twitter yang makin popular kebelakangan ini. Walaupun tak sepopular facebook, tapi caranya yang berbeza mula menarik aku beralih ke twitter ni. Patutlah kengkawan yg belajar oversea dah tak aktif facebook, rupanya aktifbertwitter - lebih-lebih lagi dengan wujudnya twitter dalam Iphone n BB. Aku baru beberapa minggu buat akaun twitter, masih dalam proses mencari orang-orang yg dikenali untuk follow. Kalau kat uia ni rasanya twitter ni x popular mana kerana caranya yang amat2 berbeza. Orang yang aku follow kat uia ni ada la beberapa orang. Nak dibandingkan dengan facebook, twitter x boleh nak upload video dan gambar directly. Tapi boleh dilakukan dengan menggunakan link.

Apa yang menarik perhatian aku untuk join twitter ni adalah konsepnya yang ada "follower" kita dan orang yang kita "following". Kebanyakan artis memang ada official twitter sebab nak lebih dekat lagi dengan peminat. Kalau popular, follower akan menjadi bertambah ramai for sure. Twitter lebih kepada mengupdate maklumat terkini dan mendekatkan kita dengan orang lain walaupun jauh beribu batu dan tak taw di mana berada. Dengan hanya menaip 140 character utk satu2 status, kita boleh inform seseorang, bertanya khabar, mendapatkan respons dalam masa yang singkat dan memberitahu aktiviti kita yang terkini. Kita juga boleh inform follower kat mana kita berada pada satu2 masa. Semuanya mudah dan simple.
Tapi sesetengah orang suka sesuatu yang boleh kita komen sesuka hati. Maaf cakap twitter tiada ruang untuk anda memberi komen pada status seseorang itu sebaliknya retweet status yang menarik untuk orang lain mengetahui. Contohnya sekarang ni aku follow twitter Anwar Hadi, aku boleh dapat tahu aktiviti terkini dia kat Sydney.

Bagi aku twitter tidaklah sehebat facebook tapi dari segi manfaatnya, aku rasa better. Tiada ruang yang luas untuk sesi "komen-mengomen" (boleh jadi mengutuk kawan sendiri). Ia bercirikan moden, menjaga privacy (ada cara bagaimana status yang relate dengan kita tidak dibaca follower) dan meng'update' minda kita dengan berita2, fakta2 dan maklumat terbaru. Kalau nak baca suratkhabar akan ambil masa yang lama, tapi dengan twitter anda boleh mengetahui sari berita yang paling terbaru dengan follow official twitter akhbar dalam mahupun luar negara.

*makin gembira bila assyafiq sudi lend ipod dia untuk aku update status twitter. :)

2 comments:

  1. haha...suka facebook lg...suka kutuk org...jahat btoi,ish3...haha

    ReplyDelete
  2. sbnrnye klau nk kutuk org ni x kire tmpt. kt mane 2 pon bleh. semuanya bgantung pd hati.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...