Wednesday, March 6, 2013

Rx Quiz di Hatiku II

Malam tu kami hadir ke Gala Night yang bertempat di Cinta Sayang Golf & Country Club. Perghh memang grand la. Tempat makan yang open sampai boleh tengok orang main golf walaupun dah malam. Tapi yang lawaknya, kami team dari UIA ni dah la tak nak naik bas yang disediakan penganjur sebab nak bertolak lewat sikit, lepas tu sesat pulak nak cari tempat Gala Night tu sebab guna Maps Android yang tak betul. Haha. Lepas Tanya orang tempatan dan guna GPS iPhone Sr. Khadijah, baru la jumpa. Itupun sampai2 sana, program dah pun start. Makanan memang best sebab banyak pilihan. Ada char kuey tiow yang panas2 & ABC sebagai pembuka selera. Lepas tu pekena pulak spaghetti, ayam bbq, sup cendawan dan puding2 yang beraneka. Memang makan sampai terlebih kenyang. Terus tak selari dengan kempen pemakanan sihat yang dianjurkan malam tu. Haha. Alhamdulillah, aku berjaya memenangi salah satu cabutan bertuah malam tu. =) 

Hadiah cabutan bertuah


Bersama wakil MSU

Esoknya sewaktu sarapan, keputusan MCQ dan Preliminary Round diumumkan. Daripada 11 universiti yang bertanding, hanya Management & Science University (MSU), Taylor’s University dan Universitas Sumatera Utara (USU) yang tersingkir. Yang lain mara ke peringkat separuh akhir yang bermula pada pukul 9 pagi.  

Sarapan sambil menunggu keputusan
 
Pada peringkat separuh akhir, format soalan sedikit berbeza yang menyaksikan tiada lagi soalan One Best Answer sebaliknya digantikan dengan soalan berdasarkan gambarajah (diagram). IIUM mendapat undian untuk berada dalam kelompok A bersama2 UiTM, Monash dan CUCMS. Sebenarnya, lepas cabut undian tu aku terasa sangat lega sebab tak dimasukkan dalam kumpulan yang ada USM, AIMST, UKM dan IMU. Takut perang psikologi la katakan. Memang kami dapat rasakan soalan semi final lebih susah dari sebelumnya. Rata2 ramai peserta tak dapat nak skor soalan2 pharmaceutical technology sebab kebanyakan gambar yang ditunjukkan adalah lebih kepada alatan/mesin industri yang boleh jadi modelnya berbeza2.

 Bergambar bersama pasukan UiTM selepas separuh akhir

Walau bagaimanapun, kami bersyukur kepada tuhan kerana dalam semi final, markah kami adalah paling tinggi dalam kelompok A. Untuk ke peringkat akhir penilaian dilakukan dengan menambah markah MCQ & Preliminary Round dengan Semi Final Round. Alhamdulillah, daripada kedudukan ke-7 di peringkat saringan, kami berjaya mendaki ke tempat ke-2 di belakang AIMST University untuk menjadi 4 team terbaik (termasuk UiTM dan USM) ke peringkat akhir. Ingatkan dah boleh tarik nafas lega, rupanya debaran di peringkat akhir menanti. Sasaran kami tertinggi adalah untuk membawa pulang semula Piala Tariq. Tapi paling kurang kami berharap untuk memenangi 3 kedudukan terbaik dalam Rx Quiz kali ini.

4 pasukan yang layak ke peringkat akhir
 
Tepat jam 2.15 petang, majlis penutup dan perlawanan akhir pun bermula. Ingatkan ucapan dulu sebelum lawan, rupa2nya terus lawan. Bila masuk je dalam Great Hall AIMST tu, memang wow!! Besar giler… Jantung pun berdegup semakin kencang. Yang menarik perhatian aku adalah kehebatan closing ceremony team sediakan monitor untuk setiap pasukan. Kalau kat UIA dulu tak mampu la nak buat macam tu. Soalan semuanya hitam putih pada setiap juri. Rx Quiz kali ni mementingkan teknologi yang membolehkan peserta melihat soalan pada skrin. Format peringkat akhir ni berbeza sedikit. Pusingan pertama, setiap seorang daripada peserta kena memilih sama ada ingin menjawab soalan Physiology, Chemistry, Pharmacology atau Pharmaceutical Technology. Lepas berbincang, aku pilih physiology. Pusingan kedua, semua orang wajib menjawab soalan Clinical Pharmacy & Pharmacy Practice. Memang soalannya rata2 case study. Kehebatan USM dalam Clinical Pharmacy tak dapat disangkal lagi. Keempat2 peserta dapat skor markah penuh (5 markah) untuk pusingan tu. Pusingan terakhir pula, seorang wakil dari setiap kumpulan akan mencabut undi nama juri untuk menjawab soalan berdasarkan bidang pengkhususan juri tersebut. Kami bersyukur kerana apabila mencabut undi, nama Sr. Khadijah yang keluar. Nak kata berat sebelah dan tidak adil tak tak boleh jugak sebab system tu AIMST yang buat dan Sr. Khadijah tak bagi hint langsung soalan apa yang dia nak tanya untuk pusingan tu. Disebabkan soalan yang ditanya adalah apa yang kami belajar dalam Dosage Design II sem lepas, aku yang tak revise pun boleh jawab (tapi dalam hati la). Soalannya: “State the methods used to measure aerodynamic diameter of particles and give its disadvantages.” Syukur, Nuraidah dapat menjawab penuh dan betul. So, we were awarded with 5 marks!

Berikut adalah keputusan penuh 4th National Pharmacy Quiz 2012/2013:

Johan                    : Universiti Sains Malaysia (USM)
Naib Johan           : Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (IIUM)
Ketiga                   : Universiti Teknologi MARA (UiTM)

Peserta terbaik     : Siti Nuraidah binti Mamat (IIUM)

Alhamdulillah, walaupun IIUM tidak dinobatkan sebagai juara dan gagal bawa pulang semula Piala Tariq, kami tetap bersyukur kerana berjaya membuktikan bahawa Muslim juga mampu bersaing dengan orang bukan Islam dan menidakkan andaian bahawa kejuaraan IIUM sebelum ini disebabkan soalan bocor dan belas ehsan juri yang terdiri daripada pensyarah IIUM sendiri. Thank you Allah, terima kasih warga Kulliyyah of Pharmacy yang sentiasa mendoakan kejayaan kami dan terima kasih Sr. Khadijah dan Dr. Amira yang sudi menemani kami ke sana dan menerima segala ragam perangai kami. =)

Bergambar bersama Presiden MyPSA (kawan sekolah abang aku tu)
 Bergambar bersama committee in charge untuk IIUMBersama kembalikan kegemilangan Islam!
Ma’as salamah. 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...